Tiszta verseny

Kartell

2016. július 06. - KLART

Változik a versenyjogi szabályozás: növekedhet a kártérítési igények száma

Az őszi törvénycsomag keretében a versenytörvény módosítása is az országgyűlés elé került. Elfogadása esetén a jövőben a kartellezés vagy erőfölénnyel való visszaélés miatt elmarasztalt vállalkozásokkal szemben könnyebben lehet majd kártérítési igényt érvényesíteni, ezért várhatóan növekedni fog az ilyen perek száma.

Tovább

Minden vállalkozás érdeke, hogy megtalálja a határt a kollegiális beszélgetés, az egészséges alku és a kartellezés között

A kartellezés egyik leggyakoribb formái közé tartozik az árrögzítés és az árakkal kapcsolatos információcsere. Ezeket a versenyjog szigorúan bünteti, ugyanis az egyik legfontosabb területen torzítják, akadályozzák a versenyt. Bár az elvek széles körben ismertek, de még sokan nem tudják, hogy hol a határ, mi a különbség egy kollegiális beszélgetés, egy egészséges alku és a kartellezést között. „Nem árt óvatosnak lenni például az iparágak szövetségeinek találkozóin, sőt még a kollégákkal való informális összejöveteleken is” – figyelmeztettek a KLART Legal szakértői az október 7-én Versenyjogi helyzetgyakorlatok címmel tartott meetupon.

Tovább

Kartellszabályok Magyarországon: nemzetközi kiadványban a KLART Legal

A KLART Legal versenyjogi szakértőinek közreműködésével jelent meg 2015. májusában a “Getting the Deal Through – Cartel Regulation” című angol nyelvű jogi szaklap. Az évente közzétett összeállítás legújabb, 2015-ös kiadása 45 különböző jogrendszer – köztük Magyarország, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – tekintetében mutatja be a kartellezéssel kapcsolatos versenyjogi szabályokat.

Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaverseny.blog.hu/api/trackback/id/tr188870334
süti beállítások módosítása